2021. február 1., hétfő

Petitella - Jelenlegi ára: 300 Ft

származási hely: Dél-Amerika hossz: 5 cm hőmérséklet: 22-26 Celsius Tudományos név: Petitella georgiae (Géry, Boutiére; 1964) Szinonímák: Petitella, Hamis vörösfejű pontylazac Magyar név: Pirosorrú pontylazac Csoport: Pontylazacok Származás: Dél-Amerika, a Rio Purus Peruban és Brazíliában, valamint a Rio Negro és a Rio Madeira Brazíliában Testhossz: 5 cm Természetes élőhely: Főleg kisebb folyók tiszta vízű mellékfolyóiban. Viselkedés: Nagyon békés faj, nem szabad túl heves vagy sokkal nagyobb halakkal együtt tartani.
Táplálkozás: Minden eleség megfelelő, ami elég kicsi, hogy beférjen a viszonylag apró szájába. Szaporítás: Elég nehéz Medence: Minimum 100 literes Halnépesség: 150 literre 12-14 hal Dekoráció: Fényviszonyok szempontjából előnyösebb számára a tompított világítás, és a legjobban sötét aljzat felett mutatja a színeit. Hőmérséklet: 22-26° C pH: 5, 5-7 Keménység: 1-12 NK° Várható életkor: 4-5 év Megjegyzés: Ez a faj egyike azon háromnak, amelyeket közösen "vörösfejű/orrú pontylazac" néven árulnak. A leggyakoribb ezek közül a Hemigrammus bleheri, míg a "valódi" vörösorrú pontylazac a Hemigrammus rhodostomus. A három faj nagyon hasonló megjelenésű, de több tényező alapján meg lehet őket különböztetni. Az első szempont a vörös szín kiterjedése a fejen a törzs irányába. A H. bleheri az egyetlen a 3 faj közül, amelyen a vörös szín a kopoltyúfedőn túlnyúlik. A vörös szín mennyisége a másik 2 faj esetében hasonló, habára a Petitella georgiae esetében egy kicsit halványabb tónusú. Ez a tényező azonban önmagában nem elegendő az egyértelmű fajbeazonosításhoz, mivel ha a halak nincsenek jó állapotban, akkor a vörös szín jelentős mértékben elhalványulhat. Különösen igaz ez a H. bleheri-re. A második dolog, amit megvizsgálhatunk, az a faroktő. Mindhárom faj rendelkezik egy sötét folttal a faroktő tetején, de csak a Hemigrammus fajoknál van a faroktő alján is, tehát ha az alsó folt hiányzik, akkor nagy valószínűséggel Petitella-ról van szó. A harmadik szempont, a faroktőtől a törzs felé vezető sötét csík a hal oldalán. Ez a Petitella georgiae esetében meglehetősen széles, a H. rhodostomus-nál keskenyebb és a H. bleheri-nél szinte nem is létezik, vagy csak nagyon halvány. Ezen tényezők együttesét figyelembe véve beazonosíthatjuk a halfajt. A fajok egyéb jegyekben is különböznek, mint például a farokúszó és a farok alatti úszó mintázata. Természetesen meg lehet őket különböztetni úszósugárszám és pikkelyszám szerint is, de az itt leírt módszerek a legtöbb hobbi akvarista számára elegendőek. A nemek megkülönböztetése a pontylazacoknál általános: a kifejlett nőstények észrevehetoen kerekdedebb testűek a hímeknél.
Tenyésztése problémás lehet. A megfelelő számú halivadék érdekében egy önálló, a célnak megfelelően beállított akváriumra van szükség. Egy kb. 45cm x 25cm x 25cm méretű medence elegendő. Ezt csak nagyon halványan világítsuk meg és helyezzünk el benne több csomónyi finom levelű növényt, például Jávai mohát, vagy ívató bojtokat, amikre a halak rakhatják az ikrákat, vagy tegyünk a medence aljára ikráztató rácsot, amelynek lyukai elég nagyok, hogy az ikrák átessenek rajta, de elég kicsi ahhoz, hogy a felnőtt halak ne tudják elérni őket. A víznek lágynak és savasnak kell lennie a gH 1-5 és a pH 5, 5-6, 5 tartományban, valamint a vízhőmérsékletet körülbelül 24-27 ° C fokra állítsuk be. A víz tőzegen keresztül történő átszűrése hasznos lehet, csakúgy mint a RO víz használata. Egy kis, levegő-meghajtású, nagyon finom porlasztásra beállított szivacsszűrő szükséges a víz szűréséhez. Csoportosan is ívatható, ekkor egy fél tucat példányt kell mind a két nemből kiválasztani. A halak kondícióját sok, kisméretű élő eleséggel megerősítve maga az ívás nem jelenthet túl nagy problémát. A szülőket az ívás után el kell távolítani, mert előszeretettel falják fel az ikrákat. Az ívás hatékonyságának szempontjából mindenképpen kedvezőbb ha párosával ívatjuk őket. Célszerű a hímeket és nőstényeket az ívatásig külön, vagy elválasztott medencébe
Nézd meg a többi hirdetésemet is rengeteg akvarisztikai dolgokat találsz nálam.
Szállítás: 10000 Ft feletti rendelés esetén ingyenes a FOX POST 15000 Ft feletti rendelés esetén ingyenes a házhoz szállítás futárral.
Élőlény akvárium esetében mindig érdeklődj leütés előtt. Azokat álltalában személyesen kézbesítem. Házhozszállításban tudok segíteni. Külön megbeszélést igényel.
Több megyében mozgok. -Baranya, Somogy, Tolna, Fehér, Bács-kiskun, Pest, Komárom-Esztergom, Györ-Moson-Sopron, Zala Megye
ÉLŐ ÁLATOTT NEM POSTÁZUNK CSAK SZEMÉLYES ÁTVÉTELEL LEHETSÉGES!!!!


Jelenlegi ára: 300 Ft
Az aukció vége: 2021-02-01 11:53 .