2020. július 5., vasárnap

Vintage SPORT PRESSO kemping/utazó kávéfőző; két kifolyós, aranyszínű, ragyogó komplett készlet - Jelenlegi ára: 17 500


SPORT PRESSO kemping/camping utazó kávéfőző; két kifolyós, 2 - 4 személyes, aranyszínűre eloxált, ragyogó, komplett készlet
Sport Presso úti kávéfőző készlet, komplett, utazásra kész  - felszereléssel, ragyogó újszerű állapotba hozva, korban hozzáillő, praktikus, aranyszínűre eloxált aluminium kiöntővel, hordozó táskával kiegészítve! Azonnal hadra fogható!
Felújítva, vízkőmentesítve fertőtlenítve, polírozva, kipróbálva; szebb mint új korában!
Komplett, makulátlan, minden darabjában eredeti készlet ( az aranyszínűre eloxált alukanál egy  kész időutazás). Természetesen a kávétartó/cukortartó tégely csak pár főzésnyi mennyiség tárolására elegendő, alkalmatos tárolókba mellé kell helyezni a szükséges alapanyagokat, hacsak nem gyüjteményi célra szeretné használni az új tulajdonosa!
A spiritusz tabletta tégely eredeti tablettákat is tartalmaz, természetesen a jóval több mint fél évszázad után ezek már csak demonstrációs célokat szolgálnak!
Az alkalmatos spiritusz tabletta 4 - 6 gr-os, meggyújtás előtt alufóliára helyezendő (a könnyebb tisztántarttás végett); új lágygumi tömítéssel, praktikus hordozó táskába rendezve, útmutatóval, egységenként légmentesen fóliázva (mint a 10. képen is látható) használatra készen!
Az alumínium hordozó dobozba történő elhelyezés módját a 3. kép szemlélteti (alaposan megfigyelendő, mert olyan, mint az ördöglakat); a gyártói ajánlás szerint használati módját az 5. kép, az általam gyakorlati okokból javasolt használatát a 6 - 9. képeken szemléltetem!
Csakis a megfelelő méretű 4 - 6 gr-os, nálunk is beszerezhető (ESBIT) spiritusz tablettával használható (szagmentes, korommentes) gyertya, gáz, villanytűzhely, s mindennemű egyéb próbálkozás menthetetlenül tönkreteszi, beég, besül!
A kávéőrlemény mennyiségével, (az alsó szűrő átfordításával) , s a vízmennyiséggel szabályozható a kávé mennyisége/adagja, erőssége!
Ezt a mini két-kifolyós, kettő dupla, avagy szimpla négyszemélyes  Sport Presso úti kávéfőző készletet a Budapesti Lemezárugyár (Játékgyár)  - majd kis késéssel a szegedi üzeme is, az 1950-es évek közepétől, az 1970-es évek  közepéig gyártotta, az alaptípusnak tekinhető - az a lényegesen gyakoribb darab -  egy kifolyós kivitel mellett!
Ezen igen elegáns, aranyszínűre eloxált dobozos készlet, a szegedi üzem gyártmánya! (Budapesten csak alumínium színűek készültek)
Sajnos, azóta sem készült ilyen célszerűen egyszerű kirándulási, utazási kellék, hogy az otthoni megszokott kávé ízt élvezhessük, a gyakran lötty színvonalú, és méregdrága véndéglátós kínálatok helyett!
A két-kifolyós, egy hiányos példánya még a Néprajzi Múzeum  gyűjteményében is megtekinthető  NM 2009. 23. 9. leltári szám alatt.
Nemzetközi viszonylatban is a túrózók kedvelt, kuriózum  darabja, ha hozzájutnak egy  ilyesféle ritka, még működőképes példányhoz!
Természetesen némi rutin, s gyakorlat szükséges a használatához, mert bár egyszerűnek tűnik, roppant alaposan megtervezett  a hővezetés egyensúlya miatt , igen precízek az illesztései, s finom gondoskodást igényelnek  a szűrői és a szűrőtölcsér  illesztése is! Elég egy óvatlan nyomorgatás és nincs cseredarab hozzá, marad a semmire nem vezető, drága barkácsolás!
A kétféle kivitel alkatrészei - a gumitömítés kivitelével - nem csereszabatosak egymással!!!
Az általam javasolt használati forma  (képeken szereplő) a több éves tapasztalataim alapján javasolt, a kisebb "havariák" elkerülése érdekében!
Figyelem; gyűjtők, túrázók, hegymászók, zarándokok, pár napos buszos kirándulásra indulók; még a nyári szezon előtt javasolom beszerezni, mert talán később már ilyen példány nem sok kerül a kínálatba!
Nincs ennél szerethetőbb, célszerűbb, praktikusabb, s nosztalgikusabb  készség az otthon megszokott ízű kávé elkészítésére; gyakorlatilag örök életű, vintage darab! Abszolút  tűzveszély mentes, alacsony az égéshője, de használata természetesen  óvatosságát és felügyeletet igényel!
Kapható ugyan nemzetközi viszonylatban, valamiféle nemesacél kvitelű - külföldi utánérzése - roppant puritán felszereltséggel, igen fogós áron, de sokoldalúságban, felszereltségében ezt meg sem közelíti, s akkor a ritkaságáról, s a feelingről még nem is beszélhetünk!


Jelenlegi ára: 17 500 Ft
Az aukció vége: 2020-07-05 18:05 .